Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
zacznijmy od tego że nie powinno się nikogo różnicować , bo to nie daleka ścieżka od rasizmu

nie tylko my się różnimy od innych

są przecież różne narodowości na świecie i każde z nich ma swoją kulturę , sposób bycia , zachowań i życia

w żaden sposób nie czuję się w tym kraju gorszy

pracuję , płacę podatki , i uczestniczę aktywnie w życiu codziennym

jeśli ktoś idzie do pracy a po pracy zamyka się w swoich 4 ścianach bo nie może swobodnie porozmawiać z ludźmi to już jego problem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Ja odebralam ten artykol jako w pewnym stopniu zabawny, jako ciekawa i w czesci trafna obserwacje roznic pomiedzy pl. a no. - nie wiem czemu niektorzy doczytuja sie jakis glebszych mysli a juz na pewno nie rozumiem czemu ktosby mial sie czuc obrazony czy urazony .

Pewnie, ze kazdy z nas bez wzgledu na narodowosc jest inny - nawet blizniaki jednojajeczne roznia sie i to od nas samych zalezy czy jestesmy otwarci na te roznice czy sa one dla nas przeszkoda , wrecz bariera - dla niektorych nie do pokonania

Jak to na powiatowego mysliciela przystalo masz dla nas glebokie przeslanie - ty sie nie czujesz gorszy w tym kraju - bo ty znasz swoja wartosc i umiesz ja wykorzystac jako swoja sile . O to chyba w tym chodzi zeby samego siebie cenic to i inni cie docenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nie widzę tu żadnych różnic pani barbara67

trzeba wiedzieć po jakim ,,gruncie,, się chodzi

każdy ma własny punkt widzenia , jeden powie że czarne jest czarne , a drugi ze strachu na czarne powie że białe

strach ma wielkie oczy , tylko jak zrozumie się pewne sprawy to wygląda to całkiem inaczej

po co porównywać co kto robi a czego nie robi, co kto ma a czego nie ma

tu nie ma żadnego sensu

poza tym każdy człowiek jest inny i każda rodzina -- czy ta typowo Norweska cz Polska

nie ma żadnych standardów życiowych więc cała ta bzdura o różnicach jest tylko dla tych którzy chcą doszukać się różnic

jak ktoś zechce i i tak znajdzie różnicę , dla chcącego nic trudnego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Mam wrażenie jakbyście chcieli rozwodnić co nieco temat bycia gorszym lub lepszym w innym środowisku niż swoje,barbaro i powiatowy.Nie zupełnie się z wami zgadzam. Odczucie to nie bierze sie znikąd. Można by to olać gdyby nie fakt że są to głosy ogółu........a ogół ma przeważnie racje.
Sami przyznacie że na początku zawsze jest to zachłysnięcie się tym nowym klimatem i warunkami tak różnymi od naszych.Zwłaszcza klimat w pracy.To buduje i zachęca do próby bycia takim samym jak i oni. Jednak po czasie zaczynamy zauważać wady i niedoskonałości które nas coraz bardziej drażnią,zwłaszcza to pokrywanie wszystkiego tym uśmiechem.............za którym z braku pewności co do jego intencji doszukujemy się bóg wie czego. Zresztą.....kto lubi być ciągle klepany po plecach?To jest dobre na krótką metę,i jak widać po forum ...........raczej nie do przyjęcia przez nas Polaków. Mam na to tylko jedno określenie......ale to tylko dla siebie. Nasza migracja za chlebem dawno już nam pokazała jak nas traktują i za kogo mają, i tego nikt i nic nie zmieni.
Zaś przykłady jednostek które coś osiągneły nie dają nam pełnego obrazu faktycznego stanu rzeczy,co nie znaczy że mamy je marginalizować.....absolutnie nie.
Jednak zawsze będziemy obcymi i intruzami,i dadzą nam to odczuć mniej lub bardziej......w zależności od sytuacji geopolitycznej. Pytanie ........jak bardzo jesteśmy zdeterminowani do przetrwania na obcym terenie,lub też .......kiedy w we własnym kraju będzie w miare dobrze , żeby przestać się tułać Nie ma co się łudzić,na styku różnych kultur zawsze tak jest. Przykładów można by mnożyć na pęczki tylko po co?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
retier1 napisał:. Przykładów można by mnożyć na pęczki tylko po co?
NIEMOŻLIWE...! .
TY NAPRAWDĘ MYŚLISZ LOGICZNIE A ZARAZEM POTRAFISZ TO WYARTYKUŁOWAĆ LOGICZNIE NA FORUM.
A już myślałem , że potrafisz tylko zazdrośnie ..."wbijać szpilę takim SATYRYKOM... jak na ten przykład Ja Sam ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Dłuższe tyrady powodują u mnie suchość w gardle.......co prawda wode mają pierwszorzędną mimo to suchość jest
Do ciebie dużo mi jeszcze brakuje.........ale po kątach gadam sam do siebie,więc może kiedyś tam........? Moje miejsce jest pierwsze od końca twojego szeregu.......więc rób swoje i nie zawracaj sobie moją osoba tyłka.Jak pamiętasz,kiedyś coś powiedziałem i póki co zdania nie zmieniam.......więc niech tak zostanie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(devil78 drobak)
Wiking
1 polacy maja czysto w domach i samochodach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
retier-100 % racji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty

(Ibanez)
Nowicjusz
hans_peter napisał:
1) Polki czesto chodza w czarnych butach gdyz do wszytskiego pasuja
2) Norwezki sa przesliczne , maja ladny wyraz twarzy ale wynika to z tego ze nie maja czy sie zmeczyc, zniszczyc sobie rece , maja inaczej w glowach poukladane i pokoj specjalnie na ubrania i kosmetyki a polka niestety nie ma tak dobrych warunkow czesto pracujac ponad stan za nizsze pieniadze
3) Polka tez sa ladne ale moja ocena nie jest w tej kwestii obiektywna gdyz ja tez tez jestem rasista i jak widze blondynke o niebieskich oczach to cos mi sie w instykcie zalacza nie wiem co to jest ale wiem ze przeniesienie nasienia dalo by ladne potomstwo. Jedno jest pewne ze Polka jak sie zakocha to wyobraza sobie dom rodzine i parzy jakby tu oszczedzic kase a norwezki beda tylko kantowac na czas i kase ...generalnie na wszytkim ( tak jak to robia w polsce dziewczyny do towarzystwa te z wyzszej polki)

3) My Polacy jestesmy wiekszymi "rasistami" tzn jestemy mniej tolerancyjni na czarny kolor skory i inne religie poniewaz wychowujac sie w Polsce nie zaznalismy kontaktow z innymi kulturami i kolorami skory podczas kiedy dorastalismy , dlatego jestesmy tak obco do tego nastawieni .

4) Polacy nie znaja umiaru w piciu i napewno procentowo jest wiecej polakow ktorzy nie potrafia skonczyc na jednym niz norwezek ktore tez nie potrafia pic - dotyczy to szczegolnoie Oslo ( nie dziwic sie ze sa gwalcone przez rozne narodowosci ) - mozna zobaczyc ich wywiady za dnia od czasu do czasu w norweskij telewizji

Ja wiem, ze nie mozna generalizowac ......ale szkoda ze z Polski do Norwegii wyjechalo tak malo ludzi z wyzszym wyksztalcenie :-/ napewno to by zrobilo inny rzut na obraz polakow w Norwegii
Przeciez tu sa tak bardzo potrzebni Inzynierowie ..lekarze
Mysle ,ze gdyby tak bylo to napewno norwezki by sie szczycily jakby znalazly sobie na meza(towazysza) Polaka a tak teraz musi sie przed rodzina tlumaczyc jak ma polaka ....ze on jest wporzadku i jest inni niz wszyscy a my polacy nie musielibysmy brac tylu kredutow na domy czy ziemie ...."majatek pochodzilby od drugiej polowy , ale jedno sie nazywa pytanie .......czy jakis inzynier albo lekarz chcialby norwezke?
To jest dobre pytanie "Na jak dlugo?"
pozdrawiam

NA INZYNIERA TO MI NIE WYGLADASZ..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Ja wiem, ze nie mozna generalizowac ......ale szkoda ze z Polski do Norwegii wyjechalo tak malo ludzi z wyzszym wyksztalcenie :-/ napewno to by zrobilo inny rzut na obraz polakow w Norwegii
Przeciez tu sa tak bardzo potrzebni Inzynierowie ..lekarze

Po twoim poście mam małe wątpliwości co do twojej narodowości - peter,tak jakoś czuć skandynawa
Tak zwana inteligencja narodu jest pożądana w każdej kulturze,zwłaszcza ta pozytywna
Z drugiej strony,jak popatrzysz na nasze elity rządzące........to dalej jesteś za tym by więcej ich przyjechało tutaj ? Z tego co ja widzę to jest odwrotna tendencja u tutejszych elit........bo i czemu mają oddawać władze w ręce obcych.Na dłuższą mete to samobójstwo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok